Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Ο θαυμαστός Ναός της Αγίας Θεοδώρας στο χωριό Βάστα της Μεγαλόπολης, με τα 17 δένδρα στη σκεπή του !

Το Ναΐδριο τούτο είναι μοναδικό στο είδος του. Είναι ένα προσκύνημα της Ορθοδόξου Χριστιανικής Πίστεως. Εξωκκλήσι του χωρίου Βάστα Μεγαλοπόλεως Αρκαδίας, στα σύνορα Μεσσηνίας, του δεκάτου αιώνος, προς τιμήν της Οσιοπαρθενομάρτυρος Θεοδώρας, τοπικής Αγίας.
Η Αγία Θεοδώρα, που ζούσε θεάρεστον βίον, εσυκοφαντήθη και αφού βίαια οδηγήθηκε εδώ, εκτελέστηκε από δημίους. Τα τελευταία λόγια της προσευχής της ήταν: "Το σώμα μου να γίνει ναός, τα μαλλιά μου δένδρα και το αίμα μου ποτάμι". Τα παράλογα λογικώς αυτά λόγια πιστής ψυχής προς υπεράσπιση της τιμής της τα δέχθηκε ο ουρανός και η αλήθεια διέλαμψε.
Έτσι στο ναό που κτίσανε οι πιστοί φύτρωσαν θαυματουργικά και υπάρχουν 17 δένδρα.
Το ερώτημα: Πως διατηρούνται, πως όταν φυσούν σφοδροί άνεμοι δεν γκρεμίζονται;
Εδώ ακριβώς ισχύει: "όπου βούλεται ο Θεός εν τοις έργοις αυτού".
Εδώ φουντώνει η πίστη στο Θεό, τα μάτια βουρκώνουν από ιερή συγκίνηση. Και ο αμφιβάλλων, αποχωρεί σκεπτικός έστω. Ήδη πλήθη κόσμου καταφθάνουν από Μεσσηνία και Μεγαλόπολη μέσω Ίσαρι δια να θαυμάσουν το μνημείο και θαύμα της πίστεως. Κάτω τρέχει το αγίασμα που διατηρείται όπως ο Αγιασμός.
Η μνήμη της εορτάζεται την 11ην του μηνός Σεπτεμβρίου. Ο βίος της Αγίας έγινε άριστο κινηματογραφικό θρησκευτικό έργο και ήδη προβάλλεται.






































Οι πυρκαγιές που κατέστρεψαν όλη την Πελοπόννησο άφησαν αλώβητο το πυκνό καστανόδασος ως τα βάθη της χαράδρας που βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας. Όσο συλλογίζομαι την καταστροφή, τόσο πιστεύω πως βρίσκομαι μπροστά σε ένα ακόμα θαύμα!!!

2 σχόλια:

neronikos είπε...

Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες.
Περισσότερα στοιχεία και φωτογραφίες για την Αγία Θεοδώρα μπορείτε να δείτε εδώ:

www.Agia Theodora.gr

BENEAS GEORGIOS είπε...

Ευχαριστώ για τη σελίδα που πρτείνεις, την πρόσθεσα στα αγαπημένα του blog.