Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2008

15 χρόνια επιπλέον δουλειά για τις γυναίκες;

Εκδικάστηκε η προσφυγή κατά της Ελλάδας
Το 2009 οι αποφάσεις
Μαχαίρι στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις των γυναικών στο Δημόσιο απειλεί να βάλει η Ε.Ε., όπως προκύπτει από την εκδίκαση της προσφυγής κατά της Ελλάδας στο δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Η Ελλάδα κατηγορείται ότι διατηρεί χαμηλότερα σε σχέση με τους άνδρες (κατά 5 έως και 15 έτη) όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες που έχουν προσληφθεί μέχρι τις 31/12/92 στο Δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι για τις μητέρες, τις ανύπαντρες γυναίκες, τις χήρες, τις διαζευγμένες και για όσες έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά και εργάζονται στο Δημόσιο και τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα όρια συνταξιοδότησης μελλοντικά ελλοχεύει ο κίνδυνος να φτάσουν στο 65ο έτος. Σήμερα, οι συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από το 50ό έτος και έπειτα, ανάλογα με τις προϋποθέσεις που συγκεντρώνουν.
Σταδιακά η αύξηση των ορίων
Πάντως, οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός του 2009 μετά την έκδοση της απόφασης και συνεργασία της Ε.Ε. με την ελληνική κυβέρνηση. Οι εκτιμήσεις είναι ότι σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών θα γίνει σταδιακά, ενδεχομένως μετά το 2013. Όπως προκύπτει από τη συζήτηση της προσφυγής, η Ε.Ε. θεωρεί ότι:
α) Η ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων στο Δημόσιο έχει τα χαρακτηριστικά επαγγελματικής (και όχι κοινωνικής) ασφάλισης και ότι η Ελλάδα, διατηρώντας σε ισχύ διατάξεις με διαφορετικές ηλικίες συνταξιοδότησης και διαφορετικών απαιτήσεων για τον χρόνο ελάχιστης υπηρεσίας για τους άνδρες και τις γυναίκες, παραβιάζει το άρθρο 141 της Συνθήκης.
β) Το κοινοτικό δίκαιο και η νομολογία του Δικαστηρίου προβλέπουν μέτρα που διασφαλίζουν ουσιαστικά και επαρκώς την προστασία της μητρότητας κατά την περίοδο του τοκετού και της ανατροφής, όπως άδειες τοκετού και γονικές άδειες, αποτρέποντας έτσι την πρόωρη συνταξιοδότηση των εργαζόμενων μητέρων.
Τι υποστηρίζει η Ελλάδα
Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα του Δημοσίου δεν ανήκει στην επαγγελματική ασφάλιση (δεν είναι δηλαδή επαγγελματικό ταμείο), όπως ισχυρίζεται η Κομισιόν στην προσφυγή της.Η Ελλάδα υπεραμύνεται του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού των δημoσίων υπαλλήλων, επισημαίνοντας ουσιαστικά ότι «οι συντάξεις του Δημοσίου ανήκαν και εξακολουθούν να ανήκουν στο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης». Προσθέτει, δε, ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων ανήκει στον πρώτο πυλώνα της δημόσιας ασφάλισης (της κύριας σύνταξης) και χρηματοδοτείται τριμερώς από εισφορές των εργαζομένων, καθώς και του κράτους, το οποίο είναι εργοδότης και τρίτος εταίρος ταυτόχρονα.

ΜΠΑΜΠΑΝΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
E-Mail: petrosbabanis@hol.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: